dimecres, 5 de març del 2014

Barcelona 1939. La fosca nit del franquisme

 
El 26 de gener de 1939 uns 90.000 soldats de l’exèrcit franquista entraven a Barcelona i ocupaven la ciutat, exhausta i vençuda després de tres anys de guerra, amb l’ordre explícita de ‘batir y destruir al enemigo’.
 
Mentre les tropes nacionals prenien possessió dels seus objectius, el comandament franquista nomenava el general de brigada Eliseo Álvarez Arenas com a cap de la prefectura dels Serveis d’Ocupació. Va ser aquest un sistema de gestió excepcional - només aplicat a Barcelona- que subordinava els governs civil, militar i municipal a l’autoritat d’Álvarez Arenas.
 
Es posava en marxa una gegantina maquinària repressiva per castigar -en molts casos executar- la dissidència i atemorir una ciutat considerada roja y separatista. La follia repressiva del feixisme va convertir esglésies, convents, pavellons de beneficència, fàbriques o garatges en espais de tortura i presó.
 
Fa 75 anys d'aquells fets i des d'Exploradors Urbans hem elaborat amb femTurisme.cat un recorregut per alguns dels espais (un de ben segur que molt coneguts, d'altres potser menys) que conserven el record d’aquella ignomínia. En aquest enllaç el podeu llegir. Esperem que us agradi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada