dilluns, 11 de març del 2013

El far (que no ho és) de Via Laietana






Vistes panoràmiques des de la torre (Foto: Marc Vizcarro)

Ancorat al número 2 de Via Laietana hi ha l'edifici que ara fa gairebé 100 anys (el 1917) es va construir per acollir la Companyia Transmediterrània, fundada uns quants mesos enrere. És probable que davant la presència imponent de l'edifici de Correus, situat just a l'altra banda del carrer, l'antiga seu de la Transmediterrània passi un pèl desapercebuda però si passeu a prop val la pena dedicar una estona a mirar-lo detingudament, ple com està de detalls interessants i curiosos.

Cúpula interior
Probablement el que més crida l'atenció és la torre cantonera rematada per una petita construcció que reprodueix un far. L'arquitecte, Juli Mª Fossas, va il·lustrar d'aquesta manera el tipus d'empresa que s'hi havia d'instal·lar. Encara que potser és el més destacat, com a mínim des de l'exterior, no és aquest l'únic element d'ambientació marinera que conserva l'edifici. A l'interior, el sostre de la segona planta sosté una ovalada cúpula de vitrall que, si s'observa des del pis superior, sembla un submarí. La porta d'accés, de ferro forjat, també conté molts elements mariners i fins i tot la llinda reprodueix el fragment d'un mascaró de proa.

A l'interior -un cop traspassada una elegant porta giratòria- també destaca la monumental escala de marbre i la barana de fusta que neixen al vestíbul i es bifurquen fins a la primera planta. Malauradament l'edifici, que actualment és la seu de la Secretaria d'Universitats i Recerca de la Generalitat i abans ho havia estat d'alguns jutjats de primera instància, no és d'accés públic.

Els exploradors que volgueu conèixer una mica més i millor aquesta petita joia d'estil clàssic podeu veure aquest àlbum.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada